Cumpărarea proprietății în Dubai: întrebări și răspunsuri

Tot ce trebuie să știți despre cumpărarea de proprietăți în Dubai.
Articol pregătit pe baza IMEX Real Estate

Dubai este un loc unic pe pământ. Un oraș uimitor care a provocat deșertul și imaginația umană. Dubai este o destinație turistică de renume mondial pentru activități de familie și în aer liber, atrăgând lumea cu clima sa însorită caldă, plajele cu nisip alb și apele azurii din Golful Persic. Astăzi, turiștii li se alătură cei care doresc să trăiască într-o metropolă modernă, care are toate avantajele unei stațiuni de lux pe litoral. Având în vedere că un zbor către Dubai, să zicem, de la Moscova durează doar 5 ore și ambele orașe sunt în același fus orar, devine clar interesul pentru acest tip de investiții. În acest articol, noi, cu ajutorul specialiștilor din cadrul agenției imobiliare Dubai IMEX Real Estate, am încercat să sintetizăm răspunsurile la cele mai importante și frecvente întrebări despre cumpărarea de proprietăți în Dubai.

Cetățenii străini pot cumpăra proprietăți în Dubai?

Cetățenii statelor străine care nu sunt membri ai Consiliului de Cooperare a Golfului Arab (CCG) au dreptul să dobândească proprietatea deplină asupra bunurilor imobiliare din Dubai („freehold”) numai în teritorii special desemnate, în așa-numitele zone cu proprietăți libere. Lista acestor zone este stabilită prin Decretul conducătorului din Dubai nr. 3 din 2006. Acestea includ aproape întreg teritoriul „Dubaiului nou”, inclusiv zone populare precum Dubai Marina, The Palm Jumeirah, Emirates Living, Jumeirah Lakes Towers etc.

Este necesară înregistrarea proprietății în Dubai și cine o face?

Înregistrarea drepturilor imobiliare în Dubai este gestionată de Departamentul Funciar Dubai. Astăzi, înregistrarea proprietății, contractele de închiriere pe termen lung, gajele imobiliare etc. sunt supuse înregistrării în registrul corespunzător. Înregistrarea se realizează atât pentru obiecte gata fabricate, cât și pentru cele comandate, precum și pentru cele aflate în construcție („off-plan”). În primul caz, proprietarul primește un certificat de înregistrare pentru bunuri imobiliare (Titlul faptei), iar în cazul înregistrării bunurilor care nu au fost încă construite - contractul inițial de vânzare (Contractul inițial de vânzare). La înregistrarea drepturilor de proprietate în Departamentul Funciar din Dubai, se plătește o taxă de înregistrare de 2% din valoarea proprietății, plus o mică plată fixă ​​pentru pregătirea și tipărirea documentelor necesare.

Un proprietar din Dubai îl poate închiria?

Relațiile dintre proprietarii și chiriașii din Dubai sunt reglementate prin Legea nr. 26 din 2007. Conform legislației actuale, orice proprietar de bunuri imobiliare de pe teritoriul Emiratului Dubai are dreptul să-și închirieze proprietatea pentru o perioadă de cel puțin 1 an. În cazul închirierii pe o perioadă mai mică de un an, o astfel de închiriere este considerată pe termen scurt și necesită proprietarul să aibă licența corespunzătoare (pentru activitățile unui hotel sau apartamente la un hotel). În acest caz, de obicei, proprietarii apelează la o societate de administrare autorizată, pe care o transferă proprietatea lor către administrare și care închiriază deja proprietăți imobiliare.

Ce taxe ar trebui să plătească un proprietar în Dubai?

În Emiratele Arabe Unite nu există impozite pe proprietate și venit. Prin urmare, deținerea de bunuri imobiliare în Dubai, precum și primirea de venituri, de exemplu, din închiriere, nu atrag consecințe fiscale pentru proprietar în jurisdicția Emiratelor Unite. Cu toate acestea, trebuie să înțelegeți că proprietarul proprietății este responsabil pentru întreținerea corespunzătoare a acestuia și este obligat să plătească costurile operațiunii sale (Taxe de întreținere), stabilite de organizația de servicii.

De regulă, astfel de plăți sunt percepute anual pentru anul următor, iar pentru Dubai, în funcție de proiect, se situează undeva între 20 și 80 de dolari pe metru pătrat. m pe an.

Cum este achiziționarea de proprietăți imobiliare în Dubai?

În termenii săi generali, procedura de cumpărare a proprietății în Dubai în majoritatea cazurilor este următoarea:

1. Cumpărătorul selectează proprietatea pe care dorește să o achiziționeze.
2. Vânzătorul și cumpărătorul semnează un contract de vânzare, care reflectă toți parametrii tranzacției, în special:
  • valoarea proprietății achiziționate,
  • plăți suplimentare asociate cu tranzacția (comision de agenți, plăți către dezvoltator, taxa de înregistrare, rambursarea către vânzător a costurilor de întreținere plătite în avans etc.),
  • perioada în care tranzacția de cumpărare și vânzare trebuie finalizată,
  • termenii și procedura de efectuare a decontărilor,
  • responsabilitatea părților în cazul neîndeplinirii condițiilor contractului.
3. La semnarea contractului de vânzare cu vânzătorul, cumpărătorul face o depunere (de obicei 10% din valoarea proprietății achiziționate).
4. Vânzătorul întocmește o autorizație de la dezvoltator pentru vânzarea proprietății sale (Fără certificat de obiecțiune, NOC), care este necesară pentru înregistrarea tranzacției cu Departamentul Funciar Dubai.
5. După obținerea permisiunii de a vinde, vânzătorul și cumpărătorul înregistrează proprietatea în numele noului proprietar în Departamentul Funciar. De obicei, la momentul înregistrării, tranzacțiile sunt de asemenea decontate.

Este posibil să cumpărați agenți fără să cumpărați imobiliare în Dubai?

Aproape nicio tranzacție imobiliară nu este completă fără agenți în Dubai, ca într-adevăr în restul lumii. Este în agențiile imobiliare, cel mai adesea, solicită clienți care doresc să închirieze, să închirieze, să cumpere sau să vândă imobiliare. Lucrând pe piață, agenții, ca niciun altul, dețin informații despre cine, ce și cât vor să vândă sau să cumpere. Cu toate acestea, nu toți participanții la piață sunt înregistrați în mod corespunzător și acționează legal.

Care sunt cerințele pentru agenții imobiliari din Dubai?

În primul rând, trebuie avut în vedere faptul că, în conformitate cu ordinul președintelui Departamentului funciar nr. 85 din 2006, toate agențiile imobiliare care operează în Dubai trebuie să aibă o licență pentru tipul de activitate corespunzător și trebuie să fie înregistrate în registrul special al Agenției de Monitorizare. Piața imobiliară din Dubai (Agenția de reglementare imobiliară, RERA). În același timp, toți agenții companiei trebuie să urmeze un curs de pregătire adecvat și să primească carduri de brokeraj personale cu un număr individual.

Astfel de măsuri vizează în principal protejarea drepturilor și intereselor clienților și sunt concepute pentru a reduce la minimum posibilitatea fraudei agenților.

De ce este important ca un agent să fie înregistrat corect?

Piața imobiliară din Dubai este multinațională. Cumpărătorii și vânzătorii sunt de obicei resortisanți străini. Unde se pot căuta reciproc în cazul în care ceva nu merge bine? Prin urmare, o agenție imobiliară cu sediul social în Dubai este un garant serioz al tranzacției. În plus, un factor important este cerința legislației privind 100% deținerea unei astfel de companii de către rezidenții locali - cetățeni ai Emiratelor Unite.

Într-adevăr, în majoritatea cazurilor, agenția imobiliară acționează ca un terț în tranzacția dintre vânzător și cumpărător, garantând respectarea intereselor ambelor. De exemplu, de regulă, agenția este cea care acceptă depozitul de la cumpărător și îl deține până la decontările finale și înregistrarea tranzacției. Pentru cumpărător, acest lucru garantează returnarea depozitului dacă tranzacția nu are loc din vina vânzătorului. Iar vânzătorul, la rândul său, poate conta pe plata sumei de depozit sub formă de compensație dacă tranzacția nu are loc din vina cumpărătorului.

Puteți obține orice informații suplimentare de la specialiștii IMEX Real Estate prin tel. la Moscova +7 495 9842053, număr gratuit în UAE 800-IMEX (800-4639) sau prin trimiterea unei solicitări prin e-mail [email protected]