Austria: Alpi, aristocrați și Apfelshtrudel

Text și fotografii: Elena Olkhovskaya

Conceptul de „odihnă aristocratică” este folosit astăzi de mulți. Agențiile de turism fac acest lucru în scopuri publicitare, călătorii înșiși, cel mai adesea, astfel încât vacanța lor în ochii prietenilor și a rudelor să arate ceva extraordinar și ieșit din comun. Dar, de fapt, este imposibil să înțelegem ce este - o vacanță aristocratică, fără să fi fost în Austria. Mai mult, nu este necesar să vă stabiliți obiectivul călătoriei dvs. la Viena cu balurile sale, sala de operă, numeroase străzi și muzee celebre, „platouri” aglomerate, cafenele și alte atracții turistice. Frumosul oraș Salzburg - locul de naștere al marelui Mozart, poate aștepta și el un pic. Încercați să faceți cunoștință cu această minunată țară alpină din provinciile sale, care vă va putea spune multe despre ce sunt de obicei capitalele tăcute.

Foaie de traseu

Desigur, pentru a intra într-unul dintre statele federale, dintre care mai sunt nouă: Burgenland, Viena, Austria Superioară, Salzburg, Carintia, Austria Inferioară, Tirol, Vorarlberg și Stiria, este mai bine să zburați la Viena. Ceea ce am făcut, profitând de invitația amabilă a Austrian Airlines, care a devenit recent parte a unei alte mari companii aeriene europene, Lufthansa. Începi să te simți despre tine ca reprezentant al cel puțin unei familii nobile - atât în ​​sala de așteptare a alianței internaționale de zbor Star Alliance, cât și la bordul noului avion aerian modern Boeing 767. Aici vei găsi șampanie, șervețele albe înfometate și gustări gourmet și ... Da, ce este acolo, orice capriciu. Ca o digresiune lirică, vreau să notez cât de mulțumit am fost de uniforma foarte optimistă a însoțitorilor de zbor din Austrian Airlines, care erau îmbrăcați cu o culoare roșie aprinsă din cap până în picioare (fete, vei înțelege totul acum când spun că chiar colanții și pantofii stewardeselor erau strălucitoare stacojie (!), potrivită costumelor). Excepția erau doar gulerele de nuanță albastru pal. Miracol, ce bine! Ar fi păcat dacă în timp s-ar schimba în culorile albastru-galben corporative ale Lufthansa. Ceva se pierde cu siguranță. Cu toate acestea, acum nu este vorba despre asta. Și că am zburat din Dubai spre Viena. Au fost acolo după vreo cinci ore și jumătate, au făcut un transfer într-un mic avion pentru zboruri interne și s-au dus direct la Klagenfurt, în statul federal Carintia. Vom vorbi puțin despre acest oraș mic, dar foarte interesant. Și ne-am dus de la aeroport la țara lacurilor și ... stațiunilor aristocratice.

Casa lacului

Velden este cea mai sofisticată stațiune lacustră din Austria, cu statutul său unic și maniere unice. Nu chiar pentru snobi, dar trebuie să vă prezentați într-un costum pentru cină sau la cazinou de câteva ori. După cum s-a dovedit mai târziu, nu a fost întâmplător faptul că organizatorii excursiei noastre au indicat codurile vestimentare recomandate pentru fiecare seară petrecută în Velden în programul turistic.

Deci Orașul Velden este situat pe fundalul pârtiilor pitorești pitorești, pe țărmul vestic al frumosului lac Wörthersee (cel mai cald din Alpii austrieci), la 60 km de aeroportul Klagenfurt, capitala Carintia, care se află în sudul Austriei și se limitează cu Slovenia. Adevărații cunoscuți consideră pe bună dreptate acest loc drept „Riviera austriacă”, pe teritoriul Carintiei există un total de 1270 de lacuri. Ei spun că, dacă ar exista oportunitatea de a le uni, atunci vom primi o altă Mediterană, deși proaspătă. Știind că lacul Wörthersee este mai probabil să fie montan, deoarece este situat la o altitudine de 500 de metri la nivelul mării, comparațiile cu Riveyera nu par în întregime adecvate, dar totuși. Apropo, apa din Lacul Wörthersee este cea mai pură apă potabilă, de care locuitorii din jur sunt pe bună dreptate mândri. În Velden, există chiar o tradiție atunci când, la începutul lunii mai, o barcă cu primarii din toate orașele din apropiere merge spre centrul lacului, iar șeful orașului Velden, scoțând apa din Lacul Wörthersee cu o cană, o bea în fața tuturor adunați și în aplauzele furtunoase. Eu personal nu am avut ocazia să verific acest lucru, deoarece la șederea noastră în Velden, lacul era pe jumătate înghețat și o întreagă detașare de păsări de diverse culori stropea în apa din apropierea țărmului - de la rațe gri și pescărușe până la maiestuoase lebede albe.

Mergi mai departe. Încă din secolul al XVI-lea, nobilimea austriacă a ales Velden ca locul lor preferat de vacanță. Până astăzi, gloria celebrei stațiuni de vară a Austriei s-a păstrat în afara orașului. Festivalul Carintian „Villarcher Fasching” are loc anual vara, la Velden, cu carnaval, concerte și festivități de stradă. Pe scena de la Lacul Wörthersee se desfășoară o varietate de festivaluri de muzică, artificii și spectacole.

Apropo, în Austria există un serial de televiziune numit Castelul de pe Lacul Wörthersee. Și dacă intriga filmului este inventată, atunci castelul renascentist galben strălucitor este de fapt. Mulți oaspeți celebri adorau să stea în ea - Ducele de Windsor, fosta împărăteasă din Soray și starul hollywoodian Kirk Douglas. În 1990, Castelul Felden, a cărui vârstă are astăzi peste 400 de ani, a devenit reședința multimilionarului Gunter Sachs. Și în mai 2007, Schloss Velden, un hotel Capella, deținut de lanțul hotelier Sapella Hotels & Resorts și grupul bancar Hypo Alpe Adria, a fost redeschis în acesta.

Doar cei „bogați și celebri” își pot permite luxul de a trăi în Velden, deși chiar și astăzi agenții imobiliari locali oferă proprietăți imobiliare gata de vânzare. Viața din Velden aparține categoriei „scumpe și pline de gust”. Nu mai mult, nici mai puțin. Orașul Velden are doar șapte mii de locuitori, viața ei de zi cu zi pare calmă și măsurată, dar aici are propriul cazinou și hotelul foarte la modă Schloss Velden, o Capella, care include în ansamblul său și palatul elegant, a cărui istorie datează din 1603, și noul modern clădiri care reflectă arhitectura secolului XXI. 38 camere elegante de oaspeți sunt situate astăzi în camerele palatului, iar noua aripă a adăugat 66 de apartamente și apartamente decorate cu mult gust la hotel. Este ușor de ghicit că vara, în sezonul înalt, nu este nimic de visat să rămânem la Schloss Velden, dar când am fost acolo iarna, în extrasezon, am putut să ne bucurăm pe deplin de splendoarea cu adevărat a palatului, serviciul de neegalat, bucătăria dincolo de laude și unul dintre cel mai bun din Europa Spa, centrul Auriga Spa, a meritat pe bună dreptate multe premii internaționale.

La spa sau nu la spa? Aceasta este întrebarea

Povestea Auriga Spa merită să fie lungă și detaliată. Ora în stațiunea de iarnă pare să curgă încet (poate pentru că devine întuneric devreme în această perioadă a anului), dar nu este atât de neobservată. Și dacă dintr-o dată te regăsești în intestinele centrului Spa, este dificil să te tragi de acolo, chiar recurgând la tot felul de ispite, sub forma unei cina somptuoase sau a unei excursii într-un oraș vecin.

La Auriga Spa, totul nu este doar pentru relaxare, ci pentru restul clasei regale. Este suficient să spunem că suprafața acestui spa este de 3500 de metri pătrați, care adăpostea o imensă piscină interioară cu ferestre panoramice, cu vedere la (Wetsee, înzăpezit, în cazul nostru) lac, baie de aburi, saună și grotă cu gheață, 15 săli de tratament, două zone de recreere separate pentru bărbați și femei, o sală comună pentru ceai și relaxare, o sală de gimnastică complet echipată, o sală de yoga și Spa Cafe, ai căror bucătari sunt gata să vă ofere un meniu sănătos special dezvoltat de nutriționiști. Vara, o piscină în aer liber „în interiorul lacului” se adaugă la aceste delicii unei vacanțe balneare și, de fapt, o piesă special îngrădită din lac, tot felul de vacanțe la plajă și sporturi nautice. Orice ai spune, este cu adevărat mai bine să te relaxezi în Schloss Velden, în adevăr, vara.

Da, așa cum se bazează pe o stațiune de clasă elită, prețurile pentru tratamentele la Auriga Spa încep de la 100 de euro. Dar calitatea tuturor serviciilor este dincolo de laude. Auriga Spa este o atracție pe tot parcursul anului pentru toți locuitorii orașului și pentru oaspeții săi. Oamenii vin aici cu plăcere sau vin cu familii întregi în weekend sau în vacanțe.

Cu toate acestea, chiar și într-un astfel de centru luxos de frumusețe și sănătate este imposibil să stai pentru totdeauna, așa că următoarele puncte ale programului nostru au fost mai întâi o stațiune de schi, apoi o excursie în orașul Klagenfurt. De fapt, nu se poate abate atenția asupra capitalei Carintiei. Dar, „la început”, o stațiune de schi.

Din saună - pe schiuri

În vecinătatea Veldenului, există o mulțime de stațiuni de schi, am fost duși la cea mai apropiată, dar centrală din Carintia - Bad Kleinkirchheim. Este situat în nordul Carintiei, într-una din văile aflate la o altitudine de 1100 m și se învecinează cu Parcul Național Nockberge. Aici, împreună cu pârtiile de schi, există izvoare termale Catherine și Termal Römerbad, unde mulți turiști sunt angajați în tratamente de wellness vara. Iarna, atât copiii, cât și adulții și prietenii lor cu patru picioare - câini și pisici (da, nu râdeți, sunt și ei acolo), stau la schi și la snowboard împreună, se așează pe o sanie sau, lipsiți de competențe suficiente pentru slalomul uriaș, ei merg pur și simplu pe munți pentru a se distra într-una din numeroasele cafenele din apropierea pârtiilor, beau vin calde calde și mănâncă cârnați austriaci suculenți cu chifle crocante proaspăt coapte. Cei care nu se tem să înghețe comandă bere locală, care este servită cu pizza, covrigi sărați sau faimosul schnitzel austriac cu varză fiartă. Dar înapoi la sport.

Cu un efort incredibil de voință, am reușit să ne smulgem din îmbrățișarea caldă și confortabilă a centrului Spa cu sălile de aburi și saunele sale pentru a face valuri în munți. Vladimir Vysotsky a avut dreptate când a cântat că „numai munții pot fi mai buni decât munții”. Ce frumusețe este, imposibil de transmis în cuvinte. Aici, aerul sună cam și mai ales gustos, aici cerul este senin și albastru-Presiney, aici zăpada pare bomboane de bumbac, iar norii care sunt sub picioarele tale imediat ce te ridici la o înălțime mai mare de 800 de metri, seamănă cu o plapumă imensă. Munții - este ceva asemănător cu un drog, odată agățat, și în copilărie timpurie și până la bătrânețe nu poți să te desparti de ele.

Nu vă voi plictisi cu povești că călătoria în cabina minusculă a funicularului nu este pentru cei slabi de inimă și nu pentru cei care se tem de înălțimi. Teleschiurile, după părerea mea, sunt în general transportate doar pentru îndrăzneții îndrăzneți. Ca schiul în sine, pe care nu toată lumea îndrăznește să se îmbarce la vârsta adultă, dar dacă îndrăznește ... Într-un cuvânt, o stațiune de schi din Austria este doar locul în care poți încerca mâna. Există pârtii cu diferite niveluri de dificultate, inclusiv cele speciale pentru copii, și instruiesc profesioniști profesioniști, gata să vă explice toată înțelepciunea acestui sport timp de ore. Schiul alpin este o experiență nouă, interesantă și fascinantă. Mi-a plăcut.

Klagenfurt și dragonul său

Coborând din munți, am plecat în sfârșit în capitala Carinței glorioase. Se crede că orașul Klagenfurt a fost fondat de Ducele de Carintia Herman Spanheim. Pentru prima dată în analele sale, în 1199 a fost menționat un loc numit Forum-Klagenworth. Klagenfurt a primit drepturile orașului din 1246 până în 1252, după care a devenit rapid unul dintre cele mai mari orașe din Carintia. În timpul unui incendiu din 1514, orașul a ars complet. Împăratul Maximilian I, care stăpânea la acea vreme, a decis restaurarea orașului. În 1518, el a acordat Klagenfurt statutul de capitală și a instruit autoritățile locale să reia restaurarea. Arhitectul italian Domenico Lalio prezintă amenajarea orașului sub forma unui pătrat cu străzi drepte. În acea perioadă pentru Austria era ceva neobișnuit și nou. În această formă, orașul a supraviețuit până în zilele noastre. În 1863, o cale ferată a fost trecută prin Klagenfurt, ceea ce a contribuit la dezvoltarea economică rapidă și la înființarea sa ca capitală a Carintiei. Apropo, orașul are Universitatea din Klagenfurt, care s-a deschis în 1161, înainte ca Klagenfurt însuși să primească drepturile orașului. Dar acest lucru nu este cel mai interesant.

Cele mai amuzante personaje din timpul plimbării noastre în Klagenfurt au fost trei. Primul a fost ghidul nostru, care a vorbit cu bucurie despre nenorocirile celebrei fântâni a orașului cu un dragon, al doilea - dragonul însuși, și al treilea - un monument minuscul al unui călugăr, îmbrățișând un butoi de bere și ridicând degetul arătător în sus, chemând bețivii să nu mai bea. Deci, la dragon. În centrul orașului din Piața Nouă se află o fântână cu un dragon („Lindwurm”). Fântâna este un simbol al Klagenfurtului și amintește de o legendă străveche. Conform unei versiuni a acestei legende, cândva un dragon trăia în Lacul Wörthersee, care mânca locuitorii orașului. Dar odată ce slujitorul eroic al ducelui a ucis dragonul și a salvat astfel cetățenii. O altă versiune spune: din când în când a existat o mlaștină pe site-ul orașului și un dragon trăia în el. Dragonul a construit diverse intrigi pentru locuitorii din împrejurimi. Dar au fost oameni curajoși care au plâns balaurul, iar în locul mlaștinii au așezat orașul. Ghidul nostru vesel ne-a spus și de câte ori coada a fost spartă de nefericitul monument al dragonului. Acest lucru s-a întâmplat de mai multe ori în timpul luptelor de fotbal din Campionatul European din 2008, ale căror meciuri s-au desfășurat și pe stadionul Klagenfurt, când fanii veseli, după ce au băut bere locală, au urcat coada dragonului cu întreaga companie și au întrerupt-o cu succes. Dragonul este încă prezent în viața din Klagenfurt, dar doar ca imagine pe stema orașului. Apropo, stema orașelor gemene din Klagunfurt se prezintă chiar pe trotuarul din centrul orașului. Printre ei, am găsit Biblia Nazaret, orașul ucrainean Cernăuți și chiar Dushanbe. Miracole!

Orașul vechi Klagenfurt este unul dintre cele mai frumoase din Austria, pentru care a primit deja de trei ori diploma Nostra europeană. Aici, majoritatea atracțiilor orașului sunt concentrate - clădirea Landhouse (clădirea administrației din Carintia), Primăria, catedrala orașului și monumentul împărătesei Maria Tereza, care nu a fost niciodată la Klagenfurt, dar fiica ei Maria Anna a locuit în acest oraș timp de 13 ani, iar cealaltă Maria Antoinette - A pus capul pe bloc (deși aceasta este o altă poveste). Una dintre cele mai vechi clădiri - „Casa gâscului aurit” (1489) - a fost construită pentru împăratul Maximilian I, care a dat casa în oraș. Există mai multe castele vechi în Klagenfurt, fiecare fiind unic și are propria istorie. Merită să vizitați Planetariul Uniunii Astronomice din Carintia, Muzeul Pământului Carintian și Muzeul de Artă Modernă, la care am privit timp de o oră.

În suburbiile din Klagenfurt, unde ar trebui să mergi cu siguranță vara, Minimundus este situat în parc - întreaga lume este în miniatură. Iată obiectivele turistice din întreaga lume, executate pe o scară de 1:25 - Catedrala Sf. Vasile din Moscova, Turnul Eiffel de la Paris, Bazilica Sf. Petru din Roma etc. Minimundus este foarte îndrăgit de copii, deoarece trenurile în miniatură se deplasează de-a lungul căilor ferate în miniatură și navele mici plutesc pe râuri. De asemenea, la 30 de kilometri de Klagenfurt se află Parcul Gnome Gnome. Acesta este un adevărat oraș de gnomi, unde există un teatru și o fortăreață în care trăiesc gnomi, precum și o grădină de trandafiri și un parlament gnome. În timpul iernii, liniștea domnește în oraș și mai ales în weekend. Magazinele sunt închise ca de obicei, iar locuitorii locali, așezați confortabil în numeroase cafenele și restaurante, discută despre cele mai recente știri.

Bucătarii au inventat diavolul

Deci italienii cred. Poate că voi fi de acord cu ei. Într-o seară, am fost serviți cina de la, nici nu îndrăznesc să spun câte feluri de mâncare sunt în restaurantul hotelului nostru Schlossstern, în care câștigătorul celor trei stele Michelin, Silvio Nicole, conduce mingea.Cina în sine arăta, de asemenea, ca o minge, cu „baletul Marlezon” în opt părți, când o serie nesfârșită de mâncăruri minuscule, fiecare dintre ele putând fi considerată o operă de artă și chiar înfricoșătoare de mâncat, a fost înlocuită de aceleași nenumărate vinuri care însoțeau aceasta sau acea capodoperă culinară a lui Silvio. Sommelierul strălucea, chelnerii înghețau în jumătăți respectuoase. Da, bucătăria haute este bucătărie înaltă. Fără digresiuni.

De Ziua Îndrăgostiților (chiar așa s-a întâmplat), am luat cina la un cazinou local. Unii dintre colegii mei de jocuri de noroc chiar au încercat să joace ruletă. După ce au pierdut, s-au calmat. Dar cina a lăsat o impresie bună în sine. Trebuie să spun că bucătăria austriacă este adesea numită „Viena”, referindu-ne la bucătăria națională a țării. Nu există mâncăruri condimentate în bucătăria vieneză, mirodeniile sunt folosite puțin, iar numărul de dulciuri din această bucătărie nu este pe locul unuia în lume. În primul rând, ar trebui să încercați schnitzel vienez - o bucată mare de vițel prăjită în pesmet. Printre mâncărurile tradiționale vieneză, cele mai populare sunt „puiul prăjit” și omleta Kaiser (tortul de la ouă bătute tăiate în bucăți mici) „Kaiserschman”. Deserturile austriece includ tradiționala plăcintă cu mere Apfelshtrudel, faimoasa tortă de ciocolată Sacher, clătite vieneză și multe alte prăjituri și produse de patiserie. Apropo, un adevărat tort Sacher este copt doar la hotelul Zaher Zaher, care niciodată, în niciun cazx nu dezvăluie nimănui o rețetă a companiei și nu își deschide sucursalele în străinătate. Și dacă undeva, în afară de Viena, vi s-a oferit să încercați tortul Sacher, nu credeți asta. Acesta nu este el.

Bucătăria din Carintia și Salzburg este foarte asemănătoare cu cea slavă sau pur și simplu de origine slavă - găluște cu brânză de căsuță, găluște, tăiței cu șuncă Shinkenflecker, clătite „Strauben”, clătite palchinken cu toppinguri dulci, păstrăv de râu prăjit și un număr mare de feluri de mâncare făinoase. Într-un cuvânt, totul acasă este simplu și gustos. Se spală cu vinuri locale, de bună calitate, apropo sau cu una dintre numeroasele beri care se prepară conform rețetelor clasice vechi.

Acasă! Pe aripile Austrian Airlines

Totul, o vacanță aristocratică cu toate atributele sale sub formă de cazinou și un spa de elită s-a terminat, zburăm de la Viena înapoi la Dubai. Am respirat aer proaspăt de munte, ne-am schimbat impresiile, am admirat zăpada limpede de munte. Lucrul este mic - cumpără cadouri pentru prieteni și rude. Magazinele fără taxe de pe Aeroportul Internațional din Viena au fost încântate că nu pot cumpăra decât dulciuri Mozart, care erau faimoase pentru toate, în cutii de diferite dimensiuni și forme, lichior cremă de ciocolată cu același nume, produse din cristal Swarovski, bijuterii și eșarfe de la compania austriacă Frey Wille, și desigur, tortul vienez Sacher (același, corect) și napolitane Manner cu umplutură de nuci. În departamentul de jucării de pe rafturi se aflau urși austrieci și erau clopote pe panglici cu lățimi diferite. Asta-i tot, pe lângă alcool și țigări. Pe de altă parte, este chiar bine ca turiștii care zboară, unde se uită, să nu fie loviți de o mare selecție de bunuri care nu au fost văzute o singură dată. Fără timp. A fost deja anunțat la urcare în avion. Pa. Întâlnește-mă în Dubai.

Urmărește videoclipul: VIAȚA ÎN AUSTRIA E MIȘTO ? părere sinceră+argumente (Februarie 2020).