Mic dejun în engleză, sau „puțin mai încet, cai” ...

De îndată ce zorii s-au rupt, mașina mea se îndrepta deja spre cursa Nad al-Sheba, unde mi s-a promis ceva uimitor și de neuitat. După ce am trecut prin ferme de cămilă cu nave impresionante ale deșertului, pregătindu-se încet pentru cursa de antrenament zilnică de 20 de kilometri, am condus până la un sens giratoriu, pe albia cu flori, din care salutul „Bine ați venit la Dubai!” Este plantat cu flori albe și văd cele mai întunecate standuri ale hipodromului.

Însă mă îndoiesc și nu am confundat ce, când am acceptat invitația telefonică de a ajunge la ora 7.00? Poate până la șapte seara și nu dimineața? Dar apoi observ că o mașină trece pe lângă mine, apoi a doua ... mă mut chiar în spatele lor și parchez în parcarea clubului de golf Nad Al-Sheba. A răsărit deja în ordine și totul din jur nu pare atât de somnoros și pustiu: angajații pun lucrurile în ordine pe teritoriu, verifică capacitatea de utilizare a spray-urilor de udare și reglează căruciorul de golf într-un anumit loc. La ușa fiecărui oaspete nou venit, fostul jockey Mike îi salută și îi invită la o ceașcă de cafea, care ajută să treacă timpul de așteptare înainte de începerea unui tur de patru ore al imensului complex Nad al-Sheba. Mă plimb, privesc în jur: clubul are un restaurant, un bar și un magazin cu haine și accesorii pentru jocul de golf. Restaurantul este deja în curs de pregătire. Iar oaspeții continuă să vină.

La ora 7 dimineața, toți cei prezenți sunt invitați să iasă în aer curat, mai aproape de cursele hipodromului. Briza este cam proaspătă, iar oamenii plesnesc sub porii ei de tine. Mike oferă informații statistice despre construcția acestui complex gigantic, despre cel mai mare fond de curse de premii din lume, despre lungimea pistei și numărul de grajduri private și generale. În acest moment, caii sunt scoși pentru cursele de dresaj, iar jaluzele demonstrează publicului, înghețați de încântare, de ce sunt capabile aceste animale grațioase. Sari la trotineta, merg la un galop, măresc viteza, o reduc, fac față lateral în fața spectatorilor. În razele soarelui răsărit, caii și călăreții măturau în perechi, în trei și singuri, ridicând nisip umed, iar pe această parte a gardului, fotografiile și camerele video lucrează împreună, filmându-și alergarea rapidă.

Mike se oferă să continue turul cu autobuzul și ne-am propus să privim viața cailor din interior, ca să zic așa, în culise, și să fim mai exacti, autobuzele ne duc la grajduri. Trecem arcul rozaliu cu un ceas și o alee verde care duce în interior, deoarece intrarea este închisă grajdurilor private ale șeicului Maktoum. Grajdurile private conțin 140 de cai tribali, câștigători multipli ai curselor de cai mondiali. Aici sunt îngrijite, ca și pentru soțiile iubite. Autobuzele se îndreaptă spre grajdurile generale, după ce am vizitat, ceea ce am crezut profund că dacă animalele sunt îngrijite și prețuite în alte opt grajduri, atunci ce alte îngrijiri supranaturale au caii șeicului? Înainte de a intra, primim instrucțiuni stricte - nu hrăniți caii dacă ușa corralului este deschisă, nu vă apropiați de animal, iar atunci când calul este dus în corral sau scos din corral, ar trebui să apăsați împotriva peretelui din partea dreaptă sau stângă! În timp ce îl ascultăm pe Mike, observăm că un câine imens, arătând ca un cioban german cu coada tocată, iese din porțile grajdului și se îndreaptă spre noi. „Nu vă speriați, acesta este preferatul publicului și cel mai prietenos câine din lume!”, Spune Mike. Dar toată lumea a înțeles deja acest lucru, pentru că câinele, alergând până la turiștii în picioare, se aruncă în centrul grupului și își începe cunoașterea fără să lipsească o singură persoană. El își înfige nasul în genunchi, înlocuindu-și capul frontal sub mâini, astfel încât să fie mângâiat de urgență și își freacă picioarele. Cel mai mult este atras de copii, care sunt, de asemenea, încântați de câine, și începe imediat o tampenie distractivă. Povestea apariției acestui câine în grajd este următoarea. Odată instructorul de cai l-a găsit pe șeicul care călărea în grajduri înecându-se de durere. Întrebat despre motiv, a auzit ca răspuns că șeicul a murit un câine iubit. Câteva ore mai târziu, șeicul era pe punctul de a pleca și, urcând spre mașina sa, a găsit un cățel atingător pe scaunul pasagerului. Așa cățelul a început să crească împreună cu faimosii cai, mângâiați de dragostea și atenția tuturor locuitorilor, muncitorilor și vizitatorilor grajdurilor Godolfin. Datorită asemănării exterioare cu un prădător cenușiu, a fost poreclit Lup.

La intrare eram înconjurați de un miros caracteristic tuturor grajdurilor și m-am bucurat că nu mai era nimic în stomac în afară de cafea. Rumegușul din lemn proaspăt a fost stropit cu generozitate pe podeaua fiecărei tarabă sau resturi de ziare împrăștiate zilnic actualizate. Pe fiecare stilou este indicat numele calului, țara din care a fost adus și numele actualului proprietar. Grajdurile deschise conțin trotinete - participanți la cursele de cai în deșert. Sunt temperaturi de vânt și căldură, astfel încât chiar și o noapte de odihnă pentru ei este asigurată în aer liber. Exercițiul de dimineață al locuitorilor grajdurilor constă într-o cursă de antrenament, un duș revigorant și micul dejun, al cărui meniu este dezvoltat într-un laborator științific special. Pentru a îmbunătăți circulația sângelui și a scădea tensiunea arterială la nivelul picioarelor, de la gleznă până la gleznă timp de câteva minute, se aplică un „cizme” - o compresă specială de gheață. Apoi, un coafor care pieptănă bărbile și cozile cailor și vânturile cioburilor își fac rotunjirea. O monitorizare deosebit de atentă se realizează pentru animalele care sunt direct implicate în cursele din acest sezon și sunt potențiali concurenți pentru victorie. Caii înghesuiți, pietroși, căprui și crăpați strălucesc de parcă lustruit, nu pot sta nemișcați, atingând nervos picioarele lungi subțiri, sforăie și încuviință capul. Este uimitor faptul că aceste frumuseți mândre din cele mai vechi timpuri ascultă și servesc omul!

Ne întoarcem la restaurantul clubului de golf, unde așteptăm deja micul dejun în stil tradițional englezesc - un pahar de suc de portocale proaspăt stors, ouă stropite cu slănină, pâine prăjită cu gem, iaurturi și cafea. În timpul micului dejun, un film despre viața hipodromului cu comentariile șeicul Mohammed bin Rashid Al-Maktoum, actualul conducător al Dubaiului și vicepreședintele Emiratelor Unite, este afișat pe ecrane mari de televiziune.

Acum avem punctul culminant al turului - o vizită la camerele de jocuri, standurile hipodromului și galeria Godolfin. Întregul grup ocupă locuri într-o serie de căruțe de golf parcate la rând (căruțe speciale de golf) și pornește de-a lungul căilor șerpuite către standurile principale ale hipodromului. Aici vedem forma de jocuri de diferite echipe, echipamente și echipamente, centuri strânse, cu care jockeys-urile pierd greutatea în ajunul competiției și aflăm despre ce trucuri există în lumea curselor de cai pentru a „ține” sau „ține” calul favoritului și a da. înaintează un alt ofertant pentru un premiu. Pentru astfel de trucuri la cursele internaționale din toate țările lumii, jocuri cu armăsari sunt scoși din competiție, descalificați pentru un anumit timp, dar, la fel, în care au loc premii uriașe, vor exista întotdeauna câștigători „negociabili”. În Dubai, jocurile de tote sunt interzise, ​​dar fiecare spectator poate completa un bilet de loterie, iar dacă ghicește toate numerele cailor câștigători din toate cursele, poate câștiga un premiu de 50 de mii de dolari.

Galeria Godolfin spune povestea originii cailor tribali arabi, câștigătorii mondiali ai competițiilor internaționale de curse de cai. În urmă cu doar 12 ani, la Dubai a avut loc primul campionat internațional de curse de cai, care a dovedit că caii tribali, descendenți ai legendarului armăsar numit Godolfin, se vor încânta cu victoriile lor de mai bine de un secol.

Costumul tribal „Arabol Godolfin” a fost crescut în Yemen în 1724 din sângele Dzhilfinskoy. Pulpele de dafin cu o mică pată albă pe interiorul gleznei avea 14,3 palme înălțime la greabăn. Împreună cu alte trei armăsari tribale, a fost exportat prin Siria în Tunisia. Trinitatea a fost vândută în Marea Britanie pentru a îmbunătăți rasa locală. Iar guvernatorul Tunisiei a prezentat al patrulea mânz de la „Godolfins” poreclit Chamy regelui Franței, unde se aștepta la o soartă foarte de neînvins - să tragă căruța regală pe străzile Parisului. Din fericire, armăsarul în vârstă de șase ani a fost observat la Paris de englezul Edward Kock, l-a cumpărat pentru 3 kilograme și l-a trimis la ferma Lonford Hall. Când Edward Kock a murit în august 1733, la 32 de ani, costumul tribal a trecut proprietarului cafenelei din Londra, Roger Williams, care l-a redenumit pe Shamy la Francisc al II-lea, contele lui Godolfin. Acest Godolfin a fost pregătit să participe la curse, dintre care opt a devenit câștigător, cele mai cunoscute fiind victoriile din 1738, 1745 și 1747. Godolfinul arab a murit în orașul Gog-Magog, lângă Cambridge, în decembrie 1753, la vârsta de 29 de ani. Numeroasele sale descendențe, vândute în diferite țări ale lumii, și până astăzi uimesc cunoscătorii și iubitorii de curse cu calitățile lor de viteză.

Primul hipodrom internațional din Emiratele Arabe Unite cu cai al căror sânge de reproducție a fost colectat în toată lumea a fost organizat în 1993 la Al Quoz, în Dubai, dar a existat acolo doar câțiva ani, deoarece într-o perioadă scurtă, unul nou a fost reconstruit în Nad Al Sheba un complex gigantic, cu grajduri moderne care îndeplinesc toate standardele internaționale, unde echipa numită Godolfin s-a mutat.

Galeria Godolfin conduce pe coridoarele istoriei de premii, cadouri, filmografie, cupe ... Expoziția dedicată celei mai cunoscute, care a adus victoria în 9 din 10 curse, calului numit Dubai Millennium, este una dintre cele mai interesante și memorabile. O figură de ceară donată de Madame Tussauds Godolfin Gallery surprinde momentul în care un armăsar cu călărețul său Frankie Dettori traversează linia de sosire și devine un câștigător complet al Cupei Mondiale din 2000. Acest armăsar a fost iubit de grajdurile private ale șeicului Bin Muhammad. Al-Maktoum și, în onoarea victoriei istorice din mileniu, a fost redenumită de la Yaaser la Dubai Millennium.

Din 1996, pilotii au câștigat Cupa Mondială din Dubai: trabuc (1996), Singspiel (1997), argintiu (1998), Almutawakel (1999), Dubai Millennium (2000), căpitan Steve (2001), Street Cry (2002) , Balada lunii (2003), Prefectul plăcutului (2004), Trandafirile în mai (2005), Electrocuționistul (2006) și câștigătorul din acest an este Invasor.

Carnavalul anual de curse internaționale din Dubai din acest an a debutat la Nad al-Sheba pe 18 ianuarie 2007 cu un fond de premii al șeicului Maktum bin Rashid Al Maktoum în prima rundă. Cu un total de premii de 31 de milioane de dolari în 11 curse, Dubai International Horse Racing Festival este cel mai scump Campionat pentru acest tip de dispută din lume. În timpul festivalului, există, de asemenea, o mulțime de evenimente pline de farmec, care includ sărbători populare precum Fillies & Fashions și Family Day. Și în vacanța finală de pe 31 martie, ca parte a cursei finale la Cupa Mondială în cursa de cai cu un premiu de 6 milioane de dolari, deschidându-se cu un concert spectaculos de gala și artificii unice, un spectacol de pălării pentru femei și un concurs pentru cea mai frumoasă doamnă îmbrăcată și cel mai elegant cuplu ai cărui câștigători primesc premii și cadouri minunate. Cupa Mondială din Dubai la cursele de cai este o combinație între sport, lux, armonie, frumusețe și grație.

/ Elena Balina /